Fyr din psykolog

Når vores perceptionsevner forvrænger virkeligheden

Den 27. august 2018 blev jeg en anelse uvenner med Svend Brinkmann. Jeg er klar over, at Svend er i høj kurs. Han har vel nærmest fået guru status hos sine tilhængere. Det er ham vel undt. Men ham og jeg har et vigtigt mellemværende, vi skal ha’ på plads.

For dér i august læste jeg ”Stå fast” af Svend Brinkmann. Vi havde mange fælles holdninger på mange punkter, og jeg var tæt på at blive en af hans disciple.

Men så svang han øksen så voldsomt over mit hoved, at jeg simpelthen ikke kunne stå fast.

Fyr din coach 

Jeg læste kapitlet flere gange. Først blev jeg provokeret…så frygtelig indigneret, for jeg kunne ikke forstå, at en begavet fyr som Svend Brinkmann udtalte sig så skråsikkert og generaliserende om mit arbejde. Kapitlet var skrevet som om, der var tale om en grundig research af coachingbranchen, hvor vi alle arbejdede efter Sofia Mannings coachingmetoder. Det gør vi ikke!

Beklager. Du har simpelthen ikke fulgt med tiden og udviklingen i branchen. Det er en ommer, Svend!

Nu vender jeg så pilen

Hvorfor?

Der er én ting, vi skal ha’ på det rene.

Jeg og andre har oplevet kritisable kompetencegab hos psykologer. Desværre har samfundet bildt os ind, at så længe, der kan fremvises en bestået kandidateksamen, er der garanti for evner og kompetencer. Men vi kan ikke tage mere fejl.

Citat fra”Pseudoarbejde” af Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen lyder sådan her:

“Undersøgelser viser, at psykologer sjældent bruger deres faglige kompetencer. I stedet bliver de ansat, fordi en universitetsgrad blot er blevet skillelinjen, som virksomheder sigter efter. Man tror fuldt og fast på, at man skal bruge de bedste hoveder og rekrutterer derfor folk med kandidatgrader – også skønt man sagtens kunne bruge dem, der ingen havde.”

En kvinde jeg har fulgt på tæt hold, uddannet psykolog, begyndte en coachuddannelse, der i den grad åbnede hendes øjne for coaching, når det bruges som et professionelt redskab. Under uddannelsen lærte hun mere om mennesker, end det, der var kommet ud af psykologistudiet. Mit spørgsmål er derfor:

Hvor er den sunde fornuft blevet af?

Som mange andre uddannelser er psykologuddannelsen blevet tillagt alt for høj værdi. Når virksomheder ansætter psykologer eller bruger dem som samarbejdspartnere, er det fordi, de mener, at uddannelsen giver dem en sikkerhed i arbejdet med deres ansatte. Det gør den bare ikke!

Der er psykologer, der ikke er klædt ordentlig på til opgaven. Flere erhvervsvirksomheder henviser deres medarbejdere til psykolog i forskellige sammenhænge. Det tilbud ser pænt ud på papiret, men jeg har mødt flere af dem, der ønskede en anden form for rådgivning, psykologen ikke kunne matche. I de møder gik det op for mig, at de ofte var blevet efterladt med flere frustrationer, end før samtalerne med psykologen, fordi den rådgivning, de fik, var ude af kontekst.

I professionel Executive coaching og karriererådgivning arbejdes der med realistiske scenarier fra erhvervslivet og livet, og du skal ikke finde svarene i dig selv. Det foregår i en vekselvirkning af viden, værktøjer, sparring og rådgivning. Og den form skaber ikke mere af det, der gør mennesker syge, som Svend også påstod i kapitlet. Tværtimod. Det bremser for det.

Uddannelsen kan ikke slå erfaring

Tager vi fx de nyuddannede psykologer, så har de ingen klinisk erfaring, og kan tidligst autoriseres 2 år efter kandidateksamen. De skal ha’ modtaget mindst 160 timers supervision af en autoriseret psykolog. Målet med ordningen er at sikre, vi får mere kvalificeret og specialiseret hjælp, når det er nødvendigt.

Men det interessante er, at en autorisation ikke er et krav for at kunne praktisere som psykolog i Danmark.

Om autorisation fremgår i øvrigt: At kollegiale samtaler og løbende faglige drøftelser af arbejdsopgaver psykologer imellem på arbejdspladsen ikke kan erstatte supervision, da læringsresultatet bliver tilfældigt. Retningslinjerne for autorisation understreger derfor, at den form for løbende faglige drøftelser ikke betragtes som supervision.

Executive coaching og karriererådgivning

Jeg er aldrig blevet fravalgt, fordi jeg ikke havde en psykologuddannelse.

Derimod har jeg været tæt på at blive fravalgt, fordi:

Ledere “ikke ville underkastes et forløb hos en psykolog”, da de fik tilbudt ledercoaching & sparring i organisationen. Det samme er sket efter afskedigelser, hvor de fik tilbudt outplacement forløb. Det standpunkt holdt dog kun til de hørte deres kolleger tale om processerne. Så ringede de selv.

Der kom det frem, at:

Alder samt egne erfaringer og kompetencer fra erhvervslivet har stor betydning, og så ønskede de ikke at møde en på 23.

Let’s set the record straight.

Vi er et korps af erhvervsfolk, der arbejder med forskellige former for rådgivende opgaver. Vi har den banefordel, at vi har opbygget vores erfaringer og kompetencer i erhvervslivet og kender karrierens præmis i den virkelige verden. Og jeg er glad for at have dygtige kolleger som Lise Terp og Maya Drøschler, som er er med til at hæve niveauet.

De dygtige psykologer, jeg har mødt, havde også solide erfaringer fra deres mangeårig arbejde i erhvervslivet. Så kære Svend Brinkmann, det vi må konstatere er at uddannelse ikke er bevis på, hvad du kan – hverken som executive coach og rådgiver eller som psykolog.

De personlige mangeårige erfaringer og kompetencer gør forskellen. Forskellen gør alt.

Yvonne Carlstedt, Executive coach og rådgiver